Bitcoin Whiteboard Torek - Kaj je Bitcoin Mining? | Slovenian.globalsciencecollaboration.org

Bitcoin Whiteboard Torek - Kaj je Bitcoin Mining?

Bitcoin Whiteboard Torek - Kaj je Bitcoin Mining?

Vsakih nekaj tednov bomo poslali kul nov videoposnetek, tako kot je ta, ki pojasnjuje nekatere osnovne pojme okoli Bitcoin. Na ta način lahko spoznajo Bitcoin sami ali pa naj te posnetke s prijatelji ali družinskimi člani, ki imajo vprašanja.

In za današnji temi: Bitcoin rudarstvo. Verjetno ste že slišali, da so Bitcoins "ustvari" z uporabo zelo zmogljive računalnike za reševanje zelo zapletenih matematičnih enačb. Morda ste tudi slišali, da je Bitcoin omrežje računalnikov, ki ohranjajo "Blockchain". Danes bomo govorili vse o tem in še več. Kot ponavadi, se bom, da je preprosta in enostavna.

Bitcoin Blockchain je javna knjiga, ki je nekako kot "knjigo zgodovine v Bitcoin transakcije". Vsak Bitcoin posel doslej, saj Bitcoin nastala je zapisano in dokumentirano na njej.

Ta zgodovina je zelo pomembno - saj kaže, koliko Bitcoins vsak "Bitcoin račun" ali naslov v lasti. Zaupanje to knjigo, je tisto, kar naredi Bitcoin delo. Zdaj se spomnite, Bitcoin nima osrednji organ, ki lahko odobrijo te zgodovine knjige, kar pomeni, da lahko vsakdo pisati.

Torej, kako lahko imate zanesljivo zgodovino knjige, ki jih lahko vsakdo pisati in nihče ne odobrava? To lahko privede do različnih različic te knjige in nismo mogli vedeti, katera je pravilna.

Morda moramo neke vrste volilnega sistema zagotoviti, da se vsi strinjamo o "pravi" različico knjige zgodovine, in se prepričajte, da slabi ljudje ne morejo dobiček, ki ga povzroča zmedo. Toda sistem glasovanja so nujno identificirati in centralizirano - da mora biti osrednji organ, ki uporablja identifikacijo in določa, kdo ima pravico do glasovanja. To ne more biti v primeru Bitcoin, saj je točka odstranitev osrednji organ.

Torej, ta volilni sistem mora omogočiti vsem, da sodelujejo, vendar še vedno pregnati lopove in druge zlo kršitelje.

Če želite to narediti, se uporablja Bitcoin rudarstvo. Na kratko, se podeljuje Bitcoin protokol nove Bitcoins vsakič, ko nekdo doda novo stran transakcij v knjigi zgodovine - znan tudi kot dodatek bloka na Blockchain. Vendar pa zahteva, da boste vlagali računske moči, da to storijo. Počakaj, kaj? Kaj mislim s "računske moči" in zakaj je to potrebno?

Tam je matematični način, da dokaže, da so podatki, kot strani v knjigi zgodovine, in tekel nekaj izračunov na njej. To dokazljivo računska moč stane čas in električne energije - to je denar. Protokol pravi, da če obstajata dve nasprotujoči si različici Blockchain, tisti z največ računalništvo moči "zmaga".

Povedano drugače, so pravila, kot je ta: stane vam denar napisati novo stran v knjigi zgodovine. Če se vsi strinjajo, da dodate stran v knjigi zgodovine, potem boste dobili plačan za svoje delo. Ampak, če se ne strinjajo, da dodate stran, potem si samo zapravlja denar za to pisanje. To zagotavlja, da so vsi pisanju te zgodovine knjigo poskušali zelo težko strinjati s seboj, da ne zapravljajo denarja, in ohranja lopove stran, ker je preprosto predrag napisati ponaredek različice, ki bodo vrgli ven vseeno. To je v bistvu tisto, kar Bitcoin rudarjenje.

To lahko zveni kot čuden način za rešitev problema, ampak res naredi veliko smisla. Rudarji morajo vlagati denar v rudarstvu kot neke vrste zavarovanja, in dobijo svoj denar nazaj v Bitcoins, če je bil njihov rudarstvo dobro za omrežje. Ker so rudarji plačani v novoizdanih bitcoins, to je neke vrste stroškov, da vsi imetniki Bitcoin plačilo v obliki inflacije, da bi zagotovili omrežja in se prepričajte, zgodovina knjiga je točna. Ta model rešuje dva problema: to decentralizes zaupanje v knjigi, tako da ne potrebujejo centralni organ, in to tudi omogoča protokol dokaj ustvarjanje in distribucijo vseh bitcoins, ki morajo obstajati, namesto da bi jih vse bo izumitelja.

Eden od osrednjih najemniki Bitcoin je, kako so ustvarili kovanci. Še enkrat se ni ustvaril naenkrat izumitelj - da bi bilo nepravično. Raje so ustvarili počasi čas, plača za vse tiste, ki sodelujejo pri obdelavi blokov transakcij in jih dodate na Blockchain. Stopnja in omejitev kovancev ustvarjenih jasno definirani vnaprej: 50 kovancev na bloku transakcij, ki se dodajajo na blockchain (ki traja približno 10 minut).
To število se zmanjša za polovico vsakih 210.000 blokov (približno 4 leta), za skupno mejo 21 milijonov kovancev. To je vse zelo samovoljna, dejanske številke same po sebi ne zadeva veliko, tako dolgo, kot so dogovorjeni vnaprej in enake pogoje za vse. Pomembno je, da so izračuni, ki rudarji pa so samo prilagajanje ohraniti to stopnjo enem bloku na deset minut, ne glede na to, koliko rudarjev je.

Si lahko odpuščeno za razmišljanje, da imajo rudarji vse moči pri nadzoru Bitcoin, saj so pisanje zgodovine, ampak resnica je veliko bolj prefinjen. V resnici vsakič, ko uporabite Bitcoin denarnico, ki ga berete skozi celoten Blockchain in preveri vse informacije, vključno z kriptografije, računske moči in zelo pomembno je, da ustvarjanje novih Bitcoins.

Torej, zakaj bereš knjigo zgodovine vodi rudarjev pošteno? No, če je vse na pravem mestu ali zunaj ga vržejo ven in našli različico Blockchain, ki ne upoštevajo pravil. To bi bilo pogubno za rudarje, ker jih stane veliko denarja, da napišete to različico. To je lahko res pojasni, zakaj rudarji upoštevati pravila: to je zelo enostavno preprosto izbrišete svoje trdo delo v korist rudar, ki ni prekinil pravila. Ta pravila so znani kot "protokol", in delajo zato, ker ljudje se strinjajo o njih in jih nato preverite.

In tako so zavor in ravnovesij v sistemu znan kot Bitcoin. Seveda je še bolj pogledaš v te stvari bolj prefinjen in zapleten sistem dobi. Če vas zanima bolj v teoriji in morebitne težave s tem sistemom, je veliko bral.

In za veliko vprašanje, da mnogi sprašujete: naj se rudarstvo Bitcoins?

Naj samo hitro priti na preprost kratek odgovor iz poti: verjetno ne bi bilo treba rudarstvo Bitcoins. To je na noben način "prostega denarja" ali kakršni koli obliki zagotovljenega dobička. Ampak, če ste še vedno radoveden, pa si oglejte rudarjev.

Rudar je računalnik neke vrste, ki teče rudarsko algoritem in počne dejansko rudarstvo, ampak oseba, ki ima v lasti računalnik se imenuje tudi rudar. Ko slišite besedo rudar lahko pomeni računalnik ali osebo, ali oboje, odvisno od konteksta.

Torej, kaj rudar storiti? No, rudarji sprejeti posle, ki še niso bile obdelane in jih skupaj v bloku - to je nova stran smo dodali v knjigi zgodovine. Spomnim se, da smo rekli, da zahteva računsko moč? Rudar potrebuje za zagon nekaj izračunov o tem bloku, in ti izračuni so težave, ki jih ima časa za dokončanje. Ta težava je samonastavljivi, tako da so bloki zaključena vsakih deset minut, v povprečju, vendar je povsem naključno.

In kaj se zgodi, je nekakšna loterija, kjer so vsi rudarji se trudijo za dokončanje te izračune, dokler eden izmed njih uspe. Tisti, ki uspe dobi "nagrado" novih kovancev, dodeljenih iz protokola. Vsakič, ko blok poslov je končan in dodal, da v verigi, vsi rudarji začeli delati na naslednji blok. Seveda, hitrejši računalnik, bolj verjetno ste, da najprej rešiti izračune. Ampak ne pozabite, boste dobili le nekaj končno količino Bitcoins na blok, tako da se ne splača investirati vse računalnike na svetu, samo da bi rešili ta algoritem.

Če povzamemo, je protokol Bitcoin plačuje ljudi, da vlagajo računsko moč v Blockchain, vendar pa obljublja nobenega dobička. Rudarstvo je igre z ničelno vsoto, ki pomeni, da je za vsako osebo, ki je dobiček oseba, ki je poslovalo z izgubo - Dobički in izgube, ne glede deviznega tečaja. In zato, ker te nič vsoto igre, če ste razmišlja postal rudar in nakup rudarske opreme, morate biti boljši od konkurence in da zahteva veliko raziskav in virov.

Nazaj na dan, ko je bil Bitcoin skoraj nezaslišano je bilo tako malo rudarjev, da je bila težava dovolj nizki, tako da lahko ti malo ljudi našli blok vsakih deset minut, v povprečju. In tako, se uporabljajo svoje prenosne in namizne računalnike, da mine za bitcoins. Nihče je to naredil konkurenčno, ker so bili Bitcoins ničvredna takrat. Vendar pa, kot je menjalni tečaj za Bitcoin začela naraščati, drugi ljudje spoznali, da lahko mine Bitcoins in jih prodajajo za dobiček. Več rudarjev je pridružil stranki in težave se prilagodi in je bilo težje najti blokov. Tako kot omrežje Bitcoin pridobil več rudarsko oblast, težave zrasel močnejši in povprečni čas 10 minut med iskanju blokov ostala.

Vsak blok nagrada je zdaj vredna več in je bilo več ljudi, ki tekmujejo. Tako kot rudar, bi se znajdete iskanju vedno manj blokov, vendar vsak blok je bil vreden več in več. Torej, namesto da stalno podjetju, kjer bi se ga plačali malo enkrat na dan, rudarji igral neke vrste loterija, kjer bi se jim plačal veliko, ko so dobili dovolj srečni, da bi našli blok.

Poslovni zdrava pamet ljudje raje stalen dohodek nad srečk, in tako so prišli z idejo: rudarskih bazenih. Skupina rudarjev združile, da bi našli bloki, in ko je eden od njih našel blok, bi se razšla nagrado z vsemi v bazenu rudarstvu. Oni dejansko dobili enak dobiček, vendar pa je veliko bolj stabilno in manj naključno.

Hkrati ljudje spoznali, da bi hitreje računalnik ustvari več Bitcoins kot počasnejših računalnikih. Namesto z uporabo rednih procesorjev računalnika, so ljudje začeli uporabljati procesorje in FPGA grafične kartice, vse z namenom, da bi dobili bolj zmogljive rudarjenja.

Seveda pa težave še naprej, da se prilagodijo na teh procesorjev, kot dobro in da so bili rojeni ASIC rudarjev. ASIC pomeni Application Specific Integrated Circuit. To so računalniki, ki so izdelani posebej za minsko Bitcoins in so veliko boljši v tem. Danes donosno Bitcoin rudarstvo se izvaja samo z ASIC rudarjev.

Ne pozabite, da je protokol še vedno ustvarja bitcoins na isti stopnji, in je še vedno igre z ničelno vsoto, bo tako hitrejši računalniki dobili večji kos pogače in počasnejših računalnikih bodo dobili manjši delež od tega, ampak velikost torte ne bo spremeniti.

Omeniti velja, da je, kot je za snemanje videa je trendy slišati ponudbe "v oblaku rudarjenja". To pomeni, da namesto nakupa rudar in ji teče sami vam najemno rudarske moč od podjetij, ki trdijo, da lastniki velikih rudarskih kmetije in želijo diverzificirati svoje tokove prihodkov.

Medtem ko je to v teoriji bilo ceneje in bolj učinkovito, veliko od teh storitev so precej senčna in to je zelo težko preveriti, ali ste dobili storitve, ki jo plačujejo. Če niste strokovnjak, dobro pravilo palca je, da je skeptičen teh storitev.

Bitcoin rudarstvo je zelo tehnično področje in zelo konkurenčno industrijo. Izumitelj Bitcoin uspelo oblikovati sistem, ki daje vsakemu pošteno priložnost, da sodeluje v vsakem koraku, in to je tisto, kar je tako inovativen o Bitcoin. Vendar pa nekateri ljudje verjamejo, da je Bitcoin rudarstvo slabo, ker je izguba električne energije.

Zdaj, to so zelo kompleksni sistemi, tako da ne trdi, da pozna odgovor, ampak da je to: ne uporabljate rudarjenje zahteva uporabo sistemov, ki so odvisne od centralnih oblasti in zaupanja. Obstaja veliko z njimi povezani stroški s tradicionalnimi finančnimi storitvami, kot so tveganje nasprotne stranke in vse infrastrukture, kot so nepremičnine, zgradbe, človeške storitve, in seveda na milijone računalnikov, ki so potrebni v vsakem primeru.

Bitcoin ni čarobna, in to ne odstrani teh stroškov, so le različni stroški za drugačen sistem. Stroški pridobivanja so stroški oblikovanja takega sistema brez zaupanja vrednega osrednji organ.

Kakorkoli že, da je naša druga izdaja Bitcoin Whiteboard torek in komaj čakam, da te vidim v naslednjem videu. Če imate še kakšna vprašanja ali pripombe o videu, vas prosimo, da jih pustijo v komentar oddelku spodaj. Adijo za zdaj!

Sorodne novice


Post Bitcoin

Bitcoin rudarstvo je lahko bolj donosno kmalu

Post Bitcoin

Bitcoin je pojasnil v 3:30 minutah

Post Bitcoin

Pojasnjene so osnove Bitcoin: EFG-ji BTC

Post Bitcoin

6 Restavracije, ki sprejmejo Bitcoin

Post Bitcoin

BTCRobot - Avtomatizirano Bitcoin Trading Software Bot pregled

Post Bitcoin

Bitcoin: Francoski ekonomist napoveduje dan računanja - Irish Times

Post Bitcoin

Kako varnostno kopirati Bitcoin denarnico (blockchain.info, Bitcoin QT, MultiBit)

Post Bitcoin

10. aprila 2015

Post Bitcoin

Bitcoin je v mehurju, in tukaj je, kako se bo zrušil - CNBC

Post Bitcoin

Pojasnjene so osnove Bitcoin: ABC-ji BTC (Q-U)

Post Bitcoin

Bitcoin ni mogoče regulirati, kot je internet

Post Bitcoin

Je Bitcoin Mining to vredno?