Kaj je Bitcoin Network Lightning? Začetnikova razlaga | Slovenian.globalsciencecollaboration.org

Kaj je Bitcoin Network Lightning? Začetnikova razlaga

Kaj je Bitcoin Network Lightning? Začetnikova razlaga

Medtem ko je Lightning omrežje zelo obetavno kot cryptocurrency igro-changer, to je tudi precej zapleteno. Ampak ne skrbite! Kot vedno, smo tu, da prevesti ta zanimiv vidik Bitcoin v preprostem angleškem jeziku.

Ker so Lightning Networks zasidrana "tradicionalnih" blockchains, trdno razumevanje osnovnih delovanje blockchain technologyis pomoč pri njihovem razumevanju. Če nimate to temeljno znanje, vam priporočamo, da si najprej ogledate naše video vodnike za Bitcoin blockchain, pred nadaljevanjem s tem priročniku strele omrežja.

Na kratko, strele omrežje je nadgradnja obstoječega sistema Bitcoin (tj protokol), ki bo omogočilo uporabnikom, da ustvarijo instant in feeless transakcije.

Lightning omrežja Origins

V svoji prvotni zasnovi Bitcoin, Satoshi Nakomoto vključenih nekaj gradnikov za hitro transakcije, ki so neomejeno s tiskanimi krat ali transakcijskih stroškov, in razporejeni med sodelujočimi uporabniki:

Že dolgo razpravljali o možnostih ideje Satoshi je, rafinirano, in podaljšan s številnimi razvijalci. Te ideje coalesced Into whitepaperauthored in presentedby Thaddeus Dryja in Joseph Poon nazaj v letu 2015.

Ti dve mladi razvijalci občutno napredovala prvotno obliko Satoshi je predlagala decentralizirano mrežo transakcij strele-hitro. Preprosto povedano, ta del omrežja je lahko povezuje vse in vse uporabnike, da to "hitro in feeless" sistem, s pomočjo preusmerjen vrste transakcij.

Pomembno je omeniti, da obstajajo različne izvedbe protokola Lightning omrežja v aktivnem razvoju. Obstaja vsaj 6 Lightning Networks. Da se zagotovi skladnost med temi različnimi Prenapetostni Networks, testingis teku. Cilj tega testiranja je kohezivna, brezšivne omrežja.

Motivacija za hitrejše omrežje

Iz različnih razlogov, Bitcoin je super. To nam daje nadzor nad lastnim denarjem, nam daje transakcije, ki niso censorable, zagotavlja zanesljiv hranilec vrednosti, in nam omogoča, da posel s katerim koli povezana oseba na planetu. Ampak tako kot vse ostalo v življenju, Bitcoin je blockchain ima svoje omejitve.

Če ste že kdaj poskusili poslati transakcije med posebej zaseden časa, ste verjetno opazili, da je lahko Bitcoin transakcije počasno in / ali drago. Zagovorniki različnih Altcoinswill trdijo, da je to dovolj velik razlog, da preklopite na njihov prednostni kovanca, vendar pa so nekatere očitne težave s tem predlogom:

  1. Njihova altcoin lahko skupaj prevara.
  2. Ne kovanec, kot je splošno sprejeto, zaupanja vreden, ali dragoceno kot Bitcoin.
  3. Če njihov kovanec kdaj postala tako priljubljena kot Bitcoin, se bo verjetno znašla v popolnoma enakih omejitev.

Bitcoin transakcije so (skoraj) nikoli tako počasen ali draga kot tradicionalnih sistemov fiat, kot so bančni žice ali kreditnih kartic. Vendar pa bi bilo super, če bi lahko imeli odlično, takojšnje in brezplačne (ali skoraj zastonj) transakcije. To je, če pride v Lightning omrežja, in s SegWitnow izvaja na Bitcoin, ni bolj tehnična vprašanja, da ga ovirajo.

Kot izrazito omrežja, so Lightning omrežja (ali LNS za kratka) zgrajen na vrhu obstoječih blockchains. Oni so namenjena predvsem za posle manjše vrednosti (tj micropayments). LNS omogočajo neomejeno število blizu-instant in praktično feeless transakcij.

V verige Bitcoin in drugih cryptos predstavljajo osnovnega nivoja 1 omrežij. (Litecoin, Vertcoin, Ethereum in drugi so vsi, ki delajo na svojih LN izvedb.) Kot Layer 2 omrežja, bo LNS deloval na vrhu teh rednih blockchains. Varnost teh sekundarnih "off-veriga" plasti koncu odvisna od blockchain nivoja 1.

Lightning omrežja Prednosti

V teoriji, bo LNS zagotoviti vso varnost, vrednost in širok sprejem Bitcoin (enkrat nadgradenj ekosistema). Vendar pa bo imel nihče od njegovih pomanjkljivosti, kot so počasne času transakcije in visoke provizije.

Kot dodaten bonus, ki ga raztovarjanje večino malih transakcij na LNS je transakcijska obremenitev na osnovni ravni 1 blockchain je treba močno zmanjšati. To dodatno izboljšala čase transakcij in stroške pristojbin redno blockchain.

Lightning omrežja Explained (Part 1): Plačilni kanali

Osnovna ideja strele mreže je plačilni kanali. Z drugimi besedami, če želim transakcijo z mojim prijateljem, smo odprli "off-verige" plačilni kanal med nami, ki je bilo opravljeno z "odpiranje posla" na glavni blockchain.

Od takrat naprej, plačilo kanal odprt, in poljubno število transakcij lahko neposredno pride med mano in mojim prijateljem-brez plačila kdaj dotika glavno blockchain. Sredstva se lahko prenese, kakor hitro je mogoče denarnice uporabnikova komunicirajo preko mreže.

Ko želimo skleniti naše poslovanje, smo izvede "zapiranje transakcije" na glavni blockchain, in v bistvu poravnati vseh naših prejšnjih poslov.

Čarovnija plačilnih kanalov se pojavi med temi transakcijami odpiranje in zapiranje na blockchain. Glavni razlog, da je še vedno potrebna blockchain je, da je uporabljalo tako za odpiranje in zapiranje Lightning omrežja plačilnih kanalov.

Zdaj pa si oglejte, kako Lightning mreža transakcija zaživi.

Opomba: V naslednjem razlago, se pretvarjamo, da je vsak znak ročno opravljajo vsak korak. V resnici pa so samo še odločitev na visoki ravni, in dejansko delo opravlja svoje Lightning omrežja denarnice.

1. Korak: Financiranje

Oglejmo si primer, ko sta stranki, mačk in psov, nameravajo izvesti veliko poslov s seboj. Oni igrajo šah na spletu Bitcoin. Namesto da bi številne plačila preko blockchain, se odločijo za varčevanje pristojbine in čas, z vzpostavitvijo plačilnega kanal. Ko bodo ob plačevanje Bitcoin naprej in nazaj, ki jih zahteva dvosmerno (dvosmerno) plačila kanal.

Recimo, da mačk in psov želijo vzpostaviti kanal v skupni vrednosti 1 BTC. Z drugimi besedami, mačka in pes ne mislim, da bo skupni posli oni vodijo presegla 1 BTC. Torej, obe živali poslati znesek 0,5 BTC čez blockchain za multi-podpisa (alias multisig) Bitcoin naslov.

Multisig naslov je Bitcoin naslov, ki deluje kot ključavnica, ki je odklenjena samo, če dovolj ključema iz niza vnaprej določenih tiste, odloči, da jo odklenete. Na primer, lahko sprosti plačilo iz naslova, če 2 od 3 lastniki naslov podpišejo na njej.

Multisig naslovi začnejo s "3" (namesto "1" za standardni Bitcoin naslov). V tem primeru so potrebni obe podpisi (ki izhajajo iz zasebnih ključev tako Cat & Dog) porabiti BTC s tega naslova.

Rudarji obdelati Cat & Dog je plačilo na verigi kot običajno.

Skupaj 1 BTC je sedaj zaprt v tej posebni multisig naslov, in postopek financiranja je končana.

2. Korak: Nastavitev

Cat ustvari posel, ki določa, da je treba plačati za Cat lastne redne Bitcoin naslov 0,5 BTC, in da 0.5 je treba plačati na naslov Dog BTC. Dog ustvarja posel, navaja točno isto stvar. Vendar pa obe transakcije so nepopolni, saj jim manjka podpis drug drugega. Ne pozabite, da so potrebni obe podpisov, da bi bodisi transakcija veljavna!

Čas omejitev je dal tudi na mestu. To se glasi: Če nič drugega se zgodi, obe stranki dobili svoj 0,5 BTC nazaj na samovoljno, prihodnji točki, na primer, 30 dni od trenutka, ko je naslov ustanovi. Takšno stanje preprečuje eno stranko iz izginja, ki bi pustila druga s stalno zaklenjenih-up sredstev.

Cat & Dog izmenjavo teh nepopolne transakcije med seboj preko mreže. Zdaj, če želi Cat nazaj ven, ona potrebuje le svoj podpis na nepopolne transakcijo od psa, ki navaja, da je treba 0.5 BTC pošlje nazaj k njej. Nato oddaj celotna transakcija rudarjev.

Dodatek Cat je sig potrdi transakcijo, in povzroči, da jih je treba izvesti. Posledica tega je, da mačka dobi svojo 0,5 BTC nazaj. Podobno lahko pes odpove kanal na enak način.

Edina asimetrija v tem, da tisti, ki dodaja, bo njihov podpis nepopolne transakcijo drugega morali počakati 1000 blokov (ali približno en teden), preden se njihova sredstva vrnjena. Vendar pa bodo sredstva svoje nasprotne stranke je treba takoj vrniti. Ta zamuda odvrača nepotrebne odpovedi in preprečuje goljufanje.

Korak 3: Izmenjava

Recimo, da je pes zmaga v prvem krogu šaha. Na kocki je bilo 0.1 BTC na igro. Za odražajo posodobljeno stanje svojega računa, obe stranki ustvariti novo, nepopolno transakcije. Pravi, da od 1. BTC skupaj, pes je zdaj v lasti 0,6 BTC, in Cat ima v lasti 0,4 BTC. Ta nova pogodba naj bi se izteče v 29 dneh, tako da bo izvesti pred prvotne pogodbe je 30 dni.

Ta sveža izmenjava nepopolnih transakcij trajno izniči prvo, po ustanovitvi izmenjavo (kar izjavlja, enako ravnovesje 0.5 BTC na vsaki strani). Ta izmenjava se doseže z vsako stranko, ki je prav tako znaki in izmenjuje goljufij zaščito dokaz je. Ta dokaz se glasi: Če bi katera koli poskus oddajanje zastarelo ali ponarejeno različico ravnotežja kanala sredstev, bo celoten znesek se plača za njihovo stranko.

Na primer, mačka dobi zahrbten in oddaj staro 0,5 BTC. Potem je vzpostavlja stanje kanala, da bi izbrisala svoj 0,1 BTC izgubo. Potem pes ima en teden opazili Cat goljufanja. Pes lahko ovreči Cat goljufije, preprosto prikazal rudarjem najnovejše (0,6 / 0,4 BTC) transakcije. Ne pozabite, da Cat je podpisal svoj izvod, tako da ne obstaja način, da lahko ona zanikati...

Pes bo nato prejel polno 1 BTC, in Cat bodo izgubili vse svoje preostali denar. Kdorkoli drug opazovanje zadevo lahko ujeli tudi Cat ven, in prejemajo majhno nagrado od skupno bilanco za to.

Vedoč, da jo tako kruto kazen čaka, če je ulov, Cat je zelo malo verjetno, da goljufija na prvem mestu.

Tako kot prej, niti žival oddaja posodobljeno stanje na blockchain je treba izkopati, saj nameravajo obdržati igranje. Vendar pa je na obeh straneh ima možnost, da "izplačilo" kanal na svojem saldo tekočega računa, če želijo, če ste pripravljeni čakati na teden, da se plača.

Korak 4: Zapiranje

Mačka in pes lahko še naprej na ta način, dokler ne želijo prenehati igrati, in se strinjajo, da zapre kanal. Ko pa je dogovor med njima, končno izmenjavo transakcij zgodi, in nobena stran ne čuti nobene zamude pri poravnavi.

Če kadarkoli samo ena stran odloči za zaprtje kanala, se pojavijo zamude v 1000-blok, kot je opisano zgoraj.

Poleg tega bo kanal tudi zaprta, ko pride do konca trajanja, ki je določen za to.

V vsakem primeru, je sedanje stanje plačilnega kanala nato oddajati rudarjev. Vsaka stranka prejme izplačila za njihovo standardno Bitcoin naslov. Ne glede na to, koliko poslov so mačk in psov so vmes, bo le nekaj poslov na Bitcoin blockchain pojavljajo: odpiranje in zapiranje.

Opomba: Medtem ko je nad sistem je precej zapleten (celo brez dobili v tehničnih) je narobe je, da lahko udeleženci izmenjujejo neomejeno število transakcij tako hitro, kot so jih, saj lahko prenašajo nastali stroški, in le 2 transakcije na verigi.

Tukaj je kratek video, ki povzema vse, kar smo pravkar šla skozi:

Lightning omrežje Explained 2. Del: omrežni kanale

Medtem ko so dvosmernih plačilni kanali res kul za primere posebne rabo med sodelujoče stranke, ki združuje več kanalov, je tisto, kar naredi Strela tako močan.

Recimo, da pes in mačka še vedno njihova šah-igra plačilo kanal odprt. Pes je že lačen. Tako želi naročiti pico, vendar nima plačilnega kanal odprt z lastnikom picerije, Bird. Mačka ima kanal odprt z Bird. Namesto, da bi odprli novo kanal Bird, lahko pes plačati Bird preko Cat kanalu.

Pes najprej vpraša Bird za skrivnost. Potem je pravi Cat plačati Bird stroške pice (recimo 0,001 BTC), v zameno za isto skrivnost iz Bird. Cat nato pa kaže na to skrivnost Dog. Če se ujema skrivnost, da je pes dobil od Bird, Pes ve, da je mačka res plačal Bird, tako da je varno za njega plačati Cat.

Ta sistem verigami, pogojnih plačil, se lahko razširi na katerokoli število strank, če imajo vse kanale, katerih vrednost je večja kot pa plačilo preusmerjen. Obstajajo tudi zaščitni ukrepi, ki zagotavljajo, da skrivnost ni mogoče zamenjati brez pravilnega števila kovancev, prav tako se izmenjujejo.

Zato je Lightning Network je globalno prilagodljiva. Za posel z nikomer, morate le, da bi našli pot do te nekdo preko drugih udeležencev v omrežju. (Z drugimi besedami, ni pomembno, če je ta kanal gre skozi sto drugih posrednikov.)

Prihodnje Možnosti Prenapetostni Networks

Pod Lightning, bodo vse vrste novih plačilnih modelov postalo mogoče. Na primer, lahko svoj pametni telefon uporabljajo Lightning, da samodejna plačila mikro transakcij na WiFi dostopne točke, ki jih povezuje, da, in boste lahko plačevali le delno video, ki ste jih gledali. Potem, na primer, lahko samo delavcem, za število minut (ali celo sekundah), ki so jih delali.

Ti avtomatsko, strojno-do-stroj transakcije za majhne zneske, je postalo mogoče z dovolj poceni prenose.

Še bolj mučna možnost potekala jih Lightning je njegova primernost za trgovino na drobno. V najboljših časih, Bitcoin potrditev krat zapisnik. In medtem ko je ta funkcija je super za mednarodna plačila, to je preprosto prepočasen za plačilo blagajna v trgovinah.

Vsaj v teoriji, bi instant in skoraj feeless plačila Lightning omogočajo Bitcoin nadomestiti denar, kreditne kartice in druge načine plačila za takšne transakcije oseba-oseba. Medtem ko se je Bitcoin izkazal zelo uporaben v digitalnem svetu, lahko Lightning mu omogočajo, da skok v vedno bolj realnem svetu aplikacij.

Še vedno ni povsem razume Lightning omrežje? Nisi sam. V tem trenutku, to je ena od bolj tehničnih, zapletenih zadev, ki pojasnjujejo. Tukaj je video, ki ga Andreas Antonoplos, ki ponuja še zelo dobro razlago o celotnem sistemu:

Več vprašanj o Lightning omrežju? Sporočite nam v komentar oddelku spodaj.

Sorodne novice


Post Bitcoin

Microsoft začne sprejemati Bitcoin za digitalne vsebine

Post Bitcoin

Poročilo o ceni: 26. oktober 2014 - 1. november 2014

Post Bitcoin

EKSKLUZIVNI Hack: kupite poceni Bitcoins (25% od tržne cene)

Post Bitcoin

Kaj je najboljši Bitcoin procesor za plačila? Coinkite ali BitPay?

Post Bitcoin

Cheapair zdaj sprejme Bitcoins za hotele in leti

Post Bitcoin

Bitcoin je zdaj na Bloomberg in Yelp!

Post Bitcoin

Kako kupiti Bitcoins, če ste Noob - Bitcoin Whiteboard torek

Post Bitcoin

Argentinska centralna banka se boji Bitcoina

Post Bitcoin

Koliko denarja lahko dejansko naredite iz Bitcoinove pipe (posodobitev februarja 2016)

Post Bitcoin

Kako priti do brezplačnih bitkoinov z bitkoinskimi čopiči, ki dejansko plačujejo

Post Bitcoin

Kako zaslužiti denar z Bitcoin uporabo Purse.io

Post Bitcoin

Trezor Bitcoin Safe Giveaway (100% brezplačno)!