Kaj je tehnologija Blockchain? | Slovenian.globalsciencecollaboration.org

Kaj je tehnologija Blockchain?

Kaj je tehnologija Blockchain?

Blockchain! Morda zveni kot srednjeveški gradbenih strojev, ampak to je res nov tip porazdeljene digitalne knjige, na čelu sodobnega računalništva.

Verjetno ste že slišali, da mediji opisujejo blockchain kot ste morda tudi slišali, da so velike banke zainteresirani za uporabo blockchain "tehnologije poganja Bitcoin." - vendar se ne Bitcoin. Torej, če se blockchains ne Bitcoin, kaj točno so?

Začnimo na začetku, z inventionof v blockchain. "Satoshi Nakomoto" je psevdonim te tehnologije je skrivnostni ustvarjalca, čigar pravo identiteto še ni znan vse do danes. Satoshi sprosti blockchain tech za javnost v letu 2009, kot je prost Bitcoin programske opreme in tehnični "belo knjigo", ki opisuje sistem.

Revolucionarni sistem Satoshi mu omogoča odprto računalniško omrežje za ustvarjanje in izmenjavo dragocenih podatkov, brez osrednjega organa za ohranitev sinhronizirane podatke in točni. To je razlog, zakaj je blockchain včasih imenujemo porazdeljeno ali "decentralizirano knjigo." Deluje v strogo peer to peer način, podobno sodobnih izmenjavo datotek sistemov, kot so BitTorrent.

Torej, če Bitcoin trguje prek javnega knjigo glavne knjige, so blockchainis mehanizma, ki ohranja vse na isti strani in preprečuje računovodske napake, naključno ali namerno.

Ta decentralizirana mreža architectureis ena od številnih tehnologij, ki Satoshi zlite skupaj ustvariti blockchain tehnologijo. Javni ključ cryptographyis drugega elementa. Ta tehnika se uporablja za šifriranje in dešifriranje podatkov, brez potrebe udeležencev najprej delijo in nato vzdrževanje tajnost kode.

Tretji in zadnji element dokazovanja dela cepilnim, ki služi kot dokaz, da je računska delo opravljeno. Satoshi ni izumil koli od teh tehnologij, vendar tako, da jih združuje, je ustvaril edinstveno sintezo imenovano blockchain. Na srečo, poglobljeno poznavanje teh prispevajo tehnologij ni potrebno razumevanje našega pregled blockchain. Samo ne pozabite, da se to ne bo pomembno orodje v digitalni stroji za blockchain.

Prva uporaba blockchain tehnologije Satoshi je bil seveda denarno; njegovo ustvarjanje varnega spletnega knjigo ki kaže lastništvo "digitalno zlato", znan kot Bitcoin. V prihodnosti, je verjetno, da bo blockchains kako družba sledi lastništvo vseh vrst, kot so delnice, obveznice, lastnine dejanj in celo pravnih pogodb. Ta tehnologija je izjemno moteče potencial čez vrsto industrije.

Ampak kaj je osredotočiti na samo Bitcoin za zdaj... Kako Bitcoin je blockchain rezultat v javne evidence prevar-proof, ki zvesto beleži vse transakcije, brez kontrolnega organa, da bo vse pošteno? In še enkrat, samo kaj isthe blockchain?

Ker se imena je blockchain linearno zaporedje povezanih blokov. OK, kaj so bloki? Da bi odgovorili na to vprašanje, moramo na kratko pojasniti, kako omrežne funkcije Bitcoin. Morda ste že slišali za Bitcoin rudarjev. Če ne, naš prejšnji video: "Kaj je Bitcoin Rudarstvo?" Pojasnjuje, kako rudarska dela v Bitcoin.

bistvu rudarjev zabeleži vse transakcije Bitcoin v podatke svežnjev znane kot "bloki." Ti bloki so med seboj povezani v linearnem zaporedju s posebno kodo. Vsaka transakcija v bloku gre v oblikovanje te kode; končni rezultat se zabeleži v tem polju. Naslednji blockforms novo kodo in vključuje kodo prejšnjega bloka, in ta proces ponovi. Code-verižni vse bloke skupaj zagotavlja stalnost prejšnjih poslov - ne morete spremeniti podatke v prejšnjih blokov brez spreminja tudi vse nadaljnje bloke. Skupaj ti povezani bloki tvori vedno večje javno evidenco vseh transakcij Bitcoin, je znano, seveda, kot je... Na blockchain.

Zdaj, ko izraz naredi malo več občutka, kaj je pojasniti blockchain poglobitev z zgled. Recimo, da ste poslali nekaj bitcoins svojim prijateljem. Vaš posel bo poslane celotnem Bitcoin omrežju - vsi bodo videli, da je naslov A, naslov, se poskuša poslati pa več kovancev za reševanje B, naslov vašega prijatelja.

Ljudje se izvajajo tako imenovane "polne vozlišč" - z drugimi besedami, stranke Bitcoin programske opreme, ki hranijo celotno blockchain - bo hitro dobijo informacije o svojem poslu. Polna vozlišča potem preveri podatke transakcija je proti njihovi shranjene kopije blockchain. Torej, bo polna vozlišča preveriti naslov Aholds dovolj Bitcoin plačati določen znesek za reševanje B. Te bomo preveriti tudi druge nove posle za preverjanje Aisn't poskuša hkrati poslati iste kovance B andaddress C ali addressesC, D, E in tako naprej.

Čeprav ni zgornje multiplikator kolikokrat kovancev morda ponarejeni na tak način, je, da je posebna oblika goljufije, znan kot "dvojno porabo." To je pomembno omeniti, da, preživi dvojno bilo majortechnical težava, ki preprečuje zanesljivo peer-to -peer elektronskega denarja - vsaj do rešitve blockchain Satoshi je!

Dvakrat preživi na stran, pa se vrnete v našem primeru. Če je transakcija odobrena s polnimi vozlišč, da bomo kmalu prenese na posebno vrsto polnega vozlišča (in včasih, bo vaš posel najprej doseči posebno polno vozlišče). Ti posebni polno vozlišča imajo možnost za snemanje blokov poslov v blockchain. In če si mislil, da so te posebne vozlišča imenujejo "rudarjev", da boš prav!

Trenutno je nagrada za prvo rudar rešiti enačbo, določeno, da sedanji transakcijske podatke in tako nastane nov blok je 25 bitcoins. To morda zveni kot veliko denarja samo za snemanje blokov! Toda rudarstvo je, kako se blockchain vzdrževati in zavarovati, zato rudarji zaslužijo dobro plačilo.

Bitcoin je blockchain, v katerih rudarji tekmujejo napisati naslednji blok za nagrado, ki je znan kot "Dokaz o delu" hašiš. Opus vprašanje se nanaša na hašiš, ali reševanju matematično enačbo, ki zmanjšuje informacije, ne glede na dolžino za fiksno dolžino.

Elegantno, Bitcoin prilagodi tej enačbi je težko, redno in samodejno, da bi zadovoljili količino računalniške moči, posvečeno njegovi rešitvi. Takšne težavnostne prilagoditve zagotoviti nov blok je napisano vsakih deset minut, v povprečju. V Bitcoin zgodnjih dni, težava je bila nizka in bloki se lahko zanesljivo rešiti z enim samim laptop. Ker je vrednost Bitcoin povečala, tako da je težko, kot je rudarstvo postalo bolj konkurenčno. Danes je rudarstvo izvaja na specializirane strojne opreme, nameščene in ohladimo v velikih centrih podatkov, kot je ta:

Nastavitev konkurenčno Bitcoin delovanje rudarske stane milijone dolarjev, da ne govorimo o mesečni račun za električno energijo! Tak strošek je v resnici zaželena; varnost Dokazilo o delovnih blockchains je okrepljen s kapitalskimi naložbami, ki ga raznoliko ponudbo rudarjev.

Razložiti, zakaj je Bitcoin je nekoliko odvisna od ekonomskih dejavnikov, kaj je odmotati kako te spodbude delujejo. Predstavljajte si napadalca; recimo mu "Mike", ki želi izkoristiti nadzor omrežja Bitcoin za goljufijo ali sabotaže. Kot je omrežje odprto in permissionless, lahko vsakdo pridruži in začne rudarstva, celo Mike. Ampak, da zanesljivo mogli izključiti veljavne transakcije ali vključujejo goljufive tiste v svojih "slabih blokov," Mike mora nadzorovati majorityof računske moči, usmerjeno v Bitcoin in nadzorujejo v daljšem časovnem obdobju. To je znano kot "51% očitno."

Če bo uspešen, Mike lahko dvojno preživijo kovancev pod njihovim nadzorom ali zavrne izvedbo transakcije drugih ljudi. Vendar pa je Mike ne more preživeti kovancev, ki niso pod njegovim nadzorom, kar pomeni, da ne more ukrasti vaše kovancev (to gladka varnostna funkcija, ki preprečuje, da bi druga vozlišča preživljajo svoje kovance, je omogočena preko javnih ključev kriptografiji).

Kljub temu, da napad Mike verjetno izkazal kot zelo škodljiva za vrednost kovancev vsakogar. Vrednost vaše kovancev bi ukradli, če so vsi opustili Bitcoin zaradi ukrepov Mike. Torej, kako dokazilo o delovnih blockchains spodbuditi zoper takšno destruktivno izid je?

Obstajajo štiri medsebojno povezane zaščite proti 51% napad:

Najprej bi bilo potrebno Mike kupiti dovolj rudarsko strojno opremo presega zmogljivost vseh ostalih rudarjev - na vedno naraščajočih stroškov, ki je trenutno ocenjena na nizkih sto milijonov dolarjev.

Drugič, ker je vse transakcijske podatke o blockchain javnost, bi kmalu opazila ukrepi Mike. Cena Bitcoin, bi crash kot rezultat, zaradi česar naložbe strojne napadalca je nerentabilna v kratkem času.

Tretjič, lahko matematična enačba, ki je rudarsko strojno opremo, posebej zasnovan za reševanje je treba spremeniti v odgovor, trajno zaklenil napadalca. To postane strojne naložba Mike je praktično brez vrednosti, vendar enako velja tudi za dobrimi rudarjev, kot dobro.

Četrtič, če bodo pošteni rudarji ponovno pridobiti nadzor nad omrežjem je blockchain bi se lahko vrnila v predhodno stanje, preden je prišlo do 51% napad. Transakcije napadalec, bi bilo zato treba razveljaviti, čeprav bi ta vse poštene posle, ki so nastale v izkopati blokov napadalca je. Manj destruktivno, lahko blokira spreminjati izključiti poslov edinega napadalca je.

Varnost Dokazilo o delovnih blockchains izhaja iz tega zapletenega medsebojnega programske in strojne opreme in gospodarskih spodbud. Dokazilo o delovnem blockchain brez večjih vlaganj rudar, kot je bilo ugotovljeno v več altcoins, je na veliko večje tveganje za 51% napad. Ta višja stopnja varnosti je eden od razlogov, zakaj je Bitcoin toliko bolj dragocena kot alternativne kovancev.

Ko že govorimo o altcoins, ste morda slišali, da nekateri od njih, kot Peercoin, uporabite "Dokaz kocki" blockchains. Namesto razdaja računalniške vire za reševanje in pisati blokov, dokazilo o lastniški delež sistemov daje kovance imetnikom priložnost, da napišete naslednji blok. Njihove verjetnost za to je sorazmerna z velikostjo svojih deležev, z drugimi besedami, njihova finančna stakein kovanec. Zainteresirane Več kovanci nadzor, višje njihova verjetnost prejema kovanec nagrado za iskanje naslednji blok. V dokazilu o okoliša sistemov, je izraz "kovanje" namesto rudarstvu.

Obstaja utemeljen prednosti in slabosti obeh vrst blockchain, z nadaljnjimi spremembami in hibridov pod stalnim razvojem. To je tudi možno za kovance za prehod iz enega sistema v drugega, tako kot pri Ethereum in Bitshares. Čeprav Dokaz kocki sistemov zahtevajo veliko manj porabe energije in strojne opreme, to je na račun večje centralizacije. Na primer, da se omeji dovzetnosti blockchain Peercoin k motenj, en sam razvijalec redno izdaja tako imenovanih "kontrolnih točk." Bloki se lahko spremeni le po teh kontrolnih točk.

V dokazilu o delovnih sistemov, zgodovinske spremembe zahtevajo obvlada več rudarske moči kot kumulativno skupno porabila sega v bloku v vprašanju. 51% je najmanjši delež je potrebno, s tem odstotek narašča do 100% za enega gre še dlje v preteklost. Check-kaže kompenzira nekoliko za tehnično sposobnost večjih coinholders da spreminjati blockchain, withoutacquiring je nedopustno, drago delež rudarske moči. Check-kaže tako ščiti globoko zgodovino Dokaz okoliša verig, s pomanjkljivost, da mora biti ena oseba ali skupina zaupanja vrednega s tem sposobnost Checkpoint.

51% napadi na stran, ni nobene druge znane grožnje blockchains? Na žalost ja, in to je grožnja, ki se občasno pojavi kot naravna posledica, kako rudarska dela. Kljub temu, da je nevarnost, ki se lahko namerno uvedel tudi spremembe kode, ki lahko povzroči trajno delitev omrežja Bitcoin. Vidiš, pod določenimi pogoji, je mogoče, da blockchain razhajati v ločene veje. Takšno razhajanje je znan kot "vilicami."

Pojdimo nazaj na 51% napad Mike za ilustracijo. Takoj, ko Mike min neveljaven blok - na primer tisti, ki pošilja enake kovance za več računov - za blockchain lahko vilice od te točke naprej. Tisti rudarjev, ki sledijo pravila standardne bo zavrne blok kot nezakonito. Ti bom še naprej prizadevala za njihovo različico verige, iz katerega je izključena goljufivo blok.

Mike bo seveda vsebuje svojo goljufivo blok in utemelji svoje prihodnje blokov na njej. Kot nadzoruje Mike večino rudarskih oblasti v tem primeru, bo Mike blockchain rastejo hitreje kot pošten eno. Mike in pošteni rudarji bodo samo povečali blok nagrade na svojih verig in na morebitno propad uporabnikov, Posli, evidentirani na eni verigi ne bo priznala drugi.

To je kmalu za posledico katastrofalne razmere, v katerih uporabniki prekine svoje transakcije, dokler ne odpravite vilice. Pod takimi pogoji, bi bila tržna vrednost kovanca verjetno nesreči zaradi negotovosti in kaosa.

Splošno pravilo pri dokazilu o delovnih sistemov je, da je najdlje večino sprejeta veriga uraden. To je potrebno smernice, kot so majhne vilice neizogiben dogodek. Bom razložiti, kako to deluje: predstavljajte si, da dva rudarji našli novega bloka ob približno istem času.

Vsak rudar je gospodarsko spodbudo, da se oddaja svoj nov blok v omrežje, saj ta blok vsebuje tudi svojo denarno nagrado. Denimo blok vsakega rudarska je le polovica omrežja. Dirka se zdaj pojavlja med obema vilicami. Ne glede na vilice prejme njegov naslednji blok soonest potegne pred drugo, dokler obstaja jasen zmagovalec v smislu uspešnega Dokaz za delo. V interesu cementiranja svoje prihodnje blok nagrade v soglasju blockchain, bodo rudarji še vedno na izgubi verigi hiter prehod.

Posli izključno na izgubi blockchain, kot tudi vseh skupinskih nagrad svojim rudarjev, ne bodo odražale v zmagovalni blockchain tako da je močna spodbuda za hitro ugotoviti in se selijo na zmagovalni verigi.

To je pričakovano, da se bo vsak tak vilice rešiti v 6 blokov, ki naj traja približno eno uro, saj se novi bloki odkrili v povprečju vsakih deset minut. Zaradi tega je priporočljivo, da ob prejemu plačila z visoko vrednostjo, uporabniki počakajte, da se transakcije, da bo "potrjena", 6-krat - z drugimi besedami, za 5 več blokov, ki se večplastna čez blok, ki vsebuje njihovo plačilo.

To pravilo zagotavlja dobro ravnotežje transakcij varnost in udobje. Za zneske nizke vrednosti, lahko to pravilo je treba sprostiti za kritje manj potrditve. Nepotrjenih poslov, ki še ni napisana v blockchain, je treba obravnavati kot tvegano predlog, saj se lahko obrne brezvestni udeležencev.

Čeprav so vilice obravnava kot eksistencialno grožnjo, je lahko v prihodnosti postale nujne za izvedbo sprememb kode Bitcoin prek pomočjo vilic. Spreminjanje kode na način, ki ni nazaj združljiv neizogibno vilice omrežje med strankami, ki nadgradijo in stranke, ki ne.

Ena taka sprememba koda, ki je trenutno predmet spora v Bitcoin skupnosti, je povečanje za mejo bloka. Morda ste videli to zadevo v obravnavo v zadnjem času. Bistvo je, da imajo večji bloki omogočajo Bitcoin blockchain za ravnanje več transakcij na sekundo, vendar obstaja nesoglasje o najboljši način za dosego tega cilja. Neposredno spreminjanje pokrovček izzove hardfork- ali razdelitev omrežja med starimi in novimi strankami - medtem ko druga rešitev predlaga omejitev lahko poveča s pomočjo softfork- ki ne razdeli omrežje.

To bo zagotovo zanimivo videti, kako Bitcoin je blockchain razvija v prihodnosti; saj prilagaja večje svetovne potrebe po zanesljivih monetarnega sistema brez centralnega izdajatelja ali drugih zaupanja vrednih tretjim osebam. Upam, da si zdaj bolje razumeli, kaj blockchains so in kako delujejo, kot tudi njihove prednosti in morebitne težave.

Kot ste verjetno opazili, "The blockchain" je zelo široka tema, ki vključuje veliko podteme v njem. Če imate še kakšno vprašanje pa jih pustite v komentar oddelku spodaj in bom po svojih najboljših močeh, da odgovori.

Sorodne novice


Post Altcoin

Intervju: Brandon Kurtz iz atletike Vertcoin

Post Altcoin

Kako kupiti NEO v 3 preprostih korakih: začetni vodnik

Post Altcoin

To je o blokchainu, ne za Bitcoin

Post Altcoin

GAW Rudarska shema je končno odkrila

Post Altcoin

Preiskovalna komisija SEC je potrdila GAW rudarje in potekala informacije

Post Altcoin

Kako priti do Bitcoinov - Priročnik za hitro in brezplačno pridobivanje bitkoinov v letu 2018

Post Altcoin

BTC-e: Bitcoinova borza z mešanimi FOREX & Altcoins

Post Altcoin

Kako kupiti Ripple (XRP) v 3 preprostih korakih - vodnik za začetnike

Post Altcoin

6 Bitcoin trgovanja vaje vredno branja

Post Altcoin

Bitcoin Scam Test - 10 orodij za ugotavljanje, ali je Bitcoin Business Legit

Post Altcoin

Kaj je Feathercoin

Post Altcoin

Dragoceni izdelki prinašajo Crypto vsem