Multisig: začetni vodnik | Slovenian.globalsciencecollaboration.org

Multisig: začetni vodnik

Multisig: začetni vodnik

Multisig: da tehnologija, ki vsi govorijo o tem na Bitcoin forumih. Sliši se kul, naredi denarnice bolj varen, omogoča več primerov podjetij uporabe, naredi trustless hrambe / arbitraža mogoče, in na splošno rešuje veliko težav. Ampak res, kaj je to in kako ga uporabljati?

Oglejmo kopati dol in umazan: kako Bitcoin denarnice delujejo Zaradi tega člena, in ne da bi se preveč zapleten, lahko rečemo, da so Bitcoins dejansko ne premakne med naslovi, ampak vedno samo sedeti? neviden obok. Prav tako, namesto da bi jih poslali, ste dejansko samo zamenjati ključavnice.

Na primer, ko Alice naredi preprost, normalen Bitcoin transakcije Bob, ona je pravzaprav samo odstranite svojo ključavnico iz trezorja s svojim ključem, in dajanje zaklepanje Bobov na njej (kar lahko Bob kasneje odstraniti s svojim ključem in tako naprej).

Če ste prebrali moj članek o PGP (še posebej tisti del o asimetrične kriptografije), bi to lahko bilo bolj smiselno: zaklepanje je javni ključ in ključ je zasebni ključ. Vsakdo ima kopijo zaklepanje Bob, tako da lahko šifriranje karkoli hočejo za njega. Ali v tem primeru, zaklepanje Bitcoins za njega, in samo Bob jih lahko odklenete s svojim zasebnim ključem.

Do sedaj, je zelo preprosta. To se začne že res kul, ko si misliš o bolj zapletenih ključavnice. Glej, Bitcoin je skriptni languagebuilt s tem, da vam omogoča, da oblikujete vse vrste ključavnic. Lahko bi ključavnice, ki niso zaklenjena, tako da lahko vsakdo odpre sef brez ključa. Ali ključavnico, da lahko le zaklene, ko se določena količina denarja dal v (tako da lahko množično Bitcoins). Ali so ključavnice, ki jih ni mogoče odkleniti pred določenim zneskom blokov je pokazala (recimo, na primer, ko je vaš otrok doseže starost 20).

Vnesite multisig (okrajšava za multi-podpis), ključavnico, ki se odpre samo z dovolj tipk, od niza vnaprej določenih tipk. Recimo, da je Alice, Bob in Charlie vsi želimo odpreti podjetje skupaj in vložiti nekaj svojega denarja. Toda nihče od njih dejansko želijo le ena oseba, ki ima zasebni ključ do tega denarja. Tako so vsak dobil en ključ in uporabo multisig denarnico, ki zahteva dva od treh od teh tipk. Tako nobeden od njih lahko pobegnil s samo denar, ampak tudi ne potrebujejo vse tri od njih plačati stroške. Na primer, če je Alice želi teči z denarjem, da ne more, ker ima samo eno tipko. Ampak, če Bob je pogrešan in Alice in Charlie želim plačati stroške, lahko to storite z obema tipk (od treh).

Multisig ni treba, da sta dva od treh - je lahko skoraj poljubna kombinacija. Pomislimo nekaj kombinacij in nekaj primerov, kako jih uporabljati.

    • 1 od 2: Par želi imeti skupen račun in zaupajo vsak other.They delita isti denar, medtem ko uporabljate svoj ločen denarnico.
    • 2 od 2: money.You dvostopenjsko preverjanje pristnosti za vas obdrži eno tipko na računalniku in drugo tipko na telefonu. Kadarkoli želite porabiti denar, boste morali uporabiti oboje.
    • 2 od 3: Trustless arbitražno / depozitni. Nekdo želi, da kupijo izdelek z neznancem na internetu, vendar mu ne moremo zaupati. Kupec in prodajalec dogovorita o arbitru, ki jim bo pomagal v primeru spora. Prav vsak dobil en ključ od treh, in kupec pošlje denar za dva od treh naslov med tri od njih. Če je izdelek dostavljen in ni težav, lahko kupec in prodajalec uporabljajo svoje dve tipki za sprostitev denarja prodajalcu. Če pride do spora, arbitra pomaga kupca, da bi dobili nadomestilo ali pomoč pri prodajalcu sprostitvi sredstev. Na primer, Bitrated.
    • 2 od 3: varnejšo papir wallets.Instead imajo en ključ z dostopom do vseh svoj denar, zakaj ne bi bilo dveh? Tretji ključ je backup v primeru, da ste izgubili enega od drugih dveh. Na primer, da eno tipko na telefonu, eno tipko, kjer bi si ohraniti svoj papir denarnico, in tretji ključ z zaupanja vrednega člana družine.
    • 4 od 7: Podjetje svet directors.Suppose ima družba v upravnem svetu, ki želijo lastno kontrolo rezerv korporacije, namesto da bi zaupali svoje upravljanje izvajalske ravnati ves svoj denar. Upravni odbor se lahko odloči, da mora biti večina glasov (štiri od sedmih) dovolj, da prenese sredstva za izvršno upravljanje.

Vsi ti primeri bi običajno potrebna finančna institucija ali tretja oseba za posredovanje, vendar z Bitcoin, je vse programirano neposredno v plačilo in zavarovana z mrežo Bitcoin. To je razlog, zakaj sem se osebno zdi multisig tehnologije, da se nekatere od najbolj impresivnih delovnih konceptov, ki obstajajo v Bitcoin danes.

Uvod v multisig: A polna korak-po-korak slike vodnik

Sorodne novice


Post Altcoin

Kako kupiti NEM (XEM) - začetni vodnik

Post Altcoin

Kako kupiti Dogecoin s Paypal ali kreditno kartico takoj

Post Altcoin

FIMK - revolucioniranje finskega gospodarstva s kriptokurrenco

Post Altcoin

Myriads EasyMiner prinaša Myriadcoin na nove trge

Post Altcoin

Vadnica: Reddcoin POSV nadgradnja denarnice na Mac

Post Altcoin

Segwit2x, UASF in Možna vilica - tukaj je treba vedeti

Post Altcoin

Zakaj je Reddcoin socialna valuta

Post Altcoin

Bitkainska tabla torek - pot od pošiljanja do sprejema

Post Altcoin

Prodaja Litecoins s Paypal za gotovino USD ali EUR

Post Altcoin

Kako kupiti Ripple (XRP) v 3 preprostih korakih - vodnik za začetnike

Post Altcoin

Mastercoin in Omniwallet Beta

Post Altcoin

Nedavne nadgradnje kovancev, in kmalu za izvedbo funkcije